Logo
vo VPRAŠAJ
STROKOVNJAKA
 
  
 
left
dot INFORMACIJE dot
left
VPRAŠAJ STROKOVNJAKA VPRAŠAJ STROKOVNJAKA
Vprašanja naših obiskovalcev - in odgovori strokovnjakov. Če želite tudi sami postaviti vprašanje strokovnjakom, kliknite TUKAJ.
 
 
do
 
Vprašanje:
Spoštovani! V službi imamo 20 let stara okna. Izdelava in steklo je bila že v začetku verjetno precej nekvalitetno. Ker je površina večja je toplotna izolativnost zelo slaba, po domače skozi piha skozi okno. ker zamenjava ne pride v upoštev me zanima, kako bi se zadevo dalo sanirati. Hvala za odgovor in lep pozdrav Jerneja Ambrožič
Jerneja Ambrožič, Ljubljana
 
Odgovor-1: svetuje podjetje PRO LATEBRA, Stanko Škerlak s.p.
Spoštovani

Vsakršen drug poseg kot kompletna zamenjava oken, stavbnega pohištva, je iracionalno početje. Upam si uporabiti termin; nespametno in dodatno metanje denarja skozi okna.

Stanko Škerlak

PRO LATEBRA, Stanko Škerlak s.p.
 
 
do
 
Vprašanje:
pozdravljeni,živim v montažni vrstni hiši, imamo cca 15 let stara pvc okna (dvojna zasteklitev, zunaj rolete in znotraj žaluzije) in balkonska vrata- nikoli ni bil opravljen servis le teh. težava je da so skozi okna čedalje bolj piha, po servisu kjer so nastavili okovje pihanje ostaja. Tesnila niso želeli menjati ker naj bi bilo še ok,so pa svetovali naj pa uredimo špalete, kar tudi smo, pa ni bilo nič bolje, potem so rekli da je potrebno menjati stekla. sedaj smo zamenjali še to sicer samo na enem oknu (termopan 16/4/16). steklo je sedaj bolj hladno od ostalih, pa tudi piha bolj kot prej?! ali moramo sedaj resnično menjati okna(okno) ali se da na obstoječih še kaj popraviti saj predvsem na spodnjem delu krila piha v notranjost?
taychi, ljubljana
 
Odgovor-1: svetuje podjetje PRO LATEBRA, Stanko Škerlak s.p.
Spoštovani!
Vsa "strokovna" svetovanja za prvotno početje so bila namenjena metanju denarja vstran.
Edina zadovoljiva rešitev je menjava kompletnega stavbnega pohištva s senčili. In, najverjetneje-ni nujno, zidarska obdelava špalet.
Ni potrebe po trojni zasteklitvi, še manj trojnem tesnjenju (nič od tega ni narobe) in še manj po RAL montaži.
Kvaliteten pet komorni profil s kvalitetno dvojno zasteklitvijo (garancija)

Kakršen koli drug korak bo zapravljanje denarja.
Stanko Škerlak
PRO LATEBRA, Stanko Škerlak s.p.
 
 
do
 
Vprašanje:
pozdravljeni, imamo plasticna okna ki pa so zelo slabo zvocno izolirana.imamo zelo glasnega soseda (ki primer: ponoci seka drva)in pa glasnega sosedovega psa. kaj lahko naredim z oknom? ali jih moram zamenjati?ali je kaksna druga varijanta
nika, LJUBLJANA POLJE
 
Odgovor-1: svetuje podjetje Mateja Kuhelj s.p.

Pozdravljeni

V vašem primeru bi bilo potrebno zamenjat tesnila in stekla z bolj zvočno izolativnimi, kar pa je vprašanje smotrnosti torej bolje je vgradit nova kvalitetna, ne kakšna cenena okna.

Lep pozdrav.

David Kuhelj


Mateja Kuhelj s.p.
 
 
do
 
Vprašanje:
Imam cca 25 let stara okna jelovica dvojna zasteklitev z navadnim steklom vsako na svojem okvirju vmes imam zaluzijo ker so okna vredu bi odstranil notranjo sipo in vstavil termoband zunanjo bi pustil , prostora imam 15 mm ali bi dosti pridobil z tako tankim termoband steklom torej debelina bi bila 15mm
franc, celje
 
Odgovor-1: svetuje podjetje PRO LATEBRA, Stanko Škerlak s.p.
Nekaj razlogov govori proti nameri;
Okovje, leseni okvirji, trenutnih oken ni dimenzionirano za dodatno obtežitev
Montaža/tesnjenje ne bi bilo zadovoljivo-improviziranje
Finančna konstrukcija se ne izide; vložek/dobit
Moje mnenje in prepričanje: Dolgoročno neracionalno.

lp Stane Škerlak

PRO LATEBRA, Stanko Škerlak s.p.
 
 
do
 
Vprašanje:
Spoštovani, Živimo ob glavni cesti Lj.-Kočevje kjer je neznosen prometni hrup. Hiša ima izdelano fasado okna so lesena okna so vgrajena leta 1982 in imajo nadokensko leseno omarico za rolete.Zato me zanima kakšna okna oziroma katera stekla priporočate da bojo optimalno zvočno izolirana? Oziroma kakšno rešitev mi svetujete. Hvala S spoštovanjem Metod Vesel
Metod, Lavrica
 
Odgovor-1: svetuje podjetje PRO LATEBRA, Stanko Škerlak s.p.

Pozdravljeni!


Dodatno, optimalno/željeno, protihrupno izolativnost dosežemo z zunanjim debelejšim steklom. In dodatno, v kolikor je potrebno, izolativnostjo nadokenske roletne škatle.
Tudi Glede na frekfenco zvoka, ki ga dušimo, znižujemo zvočni tlak; izberemo Rw faktor. 
V kolikor je frekfenca blizu 1 KHz izberemo najvišje možno/smotrno dušenje.
Povprečno je človeško uho najdovzetnejše za hrup blizu 1Hz, med tem ko nizka frekfenca, tudi neslišna, škodljivo vpliva na notranje organe.

Lp Stane Škerlak 

PRO LATEBRA, Stanko Škerlak s.p.
 
 
do
 
Vprašanje:
Kaksne so moznosti skritih elementov varovanja v stavbnem pohistvu, predusem v oknih in panoramskih stenah? Hvala
Andrej pregelj, Koper
 
Odgovor-1: svetuje podjetje Mateja Kuhelj s.p.

Potrebno je namestit posebno okensko okovje, ki zagotavlja dodatno zaščito. Zapiralni zatiči na krilu morajo imeti glavice (gobice), pripirniki na podboju pa sedež kamor se glavica zatakne in tako dodatno preprečuje nasilno odpiranje s kovinsko palico. Sistem se pri novih oknih naroči ob nakupu, pri starih oknih pa bi bilo potrebno menjat okovje s ti. varnostnim okovjem.
Druga vrsta zaščite je vgradnja alarmnih senzorjev za zaprto okno.

Pri steklih pa je potrebno kupiti lepljeno steklo. Obstaja pa še ena varianta, to so posebne folije, ki se jih nalepi na steklo in s tem prepreči sesutje stekla.

Lep pozdrav,
David


Mateja Kuhelj s.p.
 
 
Odgovor-2: svetuje podjetje LOKVE d.o.o.

Obstaja možnost dodatka kontaktorjev (na eni strani magnet, na drugi rele in povezava), ki se povežejo na alarmni sistem (možno na vse elemente, je pa vprašanje smiselnosti, če je povsod potrebno).

V primeru odpiranja, se sproži signal in dobimo javljen alarm. Sama integracija je priporočljiva pred montažo, da se lahko skrijejo vsi kabli tako v krilo, okvir in tudi v steno. Paziti je tudi treba, kam se namestijo kontaktorji, da nimamo signala že pri odprtem oknu na ventus (kip)…

LP

Samo


LOKVE d.o.o.
 
 
do
Prikazana vprašanja 1 do 6 (od vseh 131 vprašanj) Strani:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10 ...  [Naprej >>] 
Fasade