Logo
vo VPRAŠAJ
STROKOVNJAKA
 
  
 
left
dot INFORMACIJE dot
left
RAL MONTAŽA OKEN

Vgradnja oken po RAL metodi

Pri zamenjavi oz. vgradnji oken, bodi so to PVC okna, lesena ali katerakoli druga, je poleg same kvalitete oken, zelo pomembna tudi pravilna montaža. Ravno nepravilna vgradnja  oken je dostikrat vzrok za nastanek toplotnih mostov in s tem povezane plesni v stanovanjskih prostorih.  Te vrste plesni so zelo nevarne za zdravje ljudi, zlasti majhnih otrok ter starejših oseb.


V današnjem času je montažo »na malto« in »na purpen« zamenjala tako imenovana montaža po RAL standardu, ki se od prej omenjenih montaž razlikuje predvsem po učinkoviti vodo in zrakotesni zatesnitvi med samim okenskim okvirjem in steno.  V kolikor je vgradnja po RAL metodi pravilno izvedena zagotavlja skoraj 100 odstotno zatesnjen stik med oknom in zidom in s tem minimalne toplotne izgube. Posledica dobre zatesnitve pa je manjša zračnost, zato je v tem primeru potrebno poskrbeti za pravilno prezračevanje prostorov - odpiranje oken  2 do 3 krat na dan po vsaj 5 minut.


Pri RAL montaži morajo biti vse stične površine med okvirom in okensko odprtino ravne in gladke. Za vgradnjo oken brez toplotnih mostov moramo okno vgraditi ravno z zunanjo linijo zidu.  V primeru montaže po sistemu RAL, gre za tesnjenje  po principu, "znotraj bolj tesno kot zunaj" in sicer v desetkratnem razmerju tesnosti rege v korist notranjosti.  Na notranji strani se vgradi tesnilni trak, ki 100% ne prepušča vode in zraka. Na zunanji strani pa se vgradi tesnilni trak, ki prepušča paro. Vmesne prostore se zapolni z montažno peno visoke gostote, ki služi kot toplotna in zvočna izolacija. Zaradi tega ima okno enako zvočno izolirnost kot vstavljeno steklo, pri čemer je odločilen način tesnjenja in izbira materialov, s katerimi zatesnimo reže na zunanji in notranji strani.

S pravilno RAL montažo zmanjšamo toplotne izgube, kar se bo poznalo tudi v naši denarnici. Na leto lahko prihranimo med 200 in 350l kurilnega olja, odvisno od števila oken v hiši.

Fasade