Logo
vo VPRAŠAJ
STROKOVNJAKA
 
  
 
left
dot INFORMACIJE dot
left
PVC ali lesena okna

V trenutku, ko kupujemo nova okna, se srečamo z vprašanjem, ali kupiti plastična ali lesena okna. V Sloveniji imamo številne proizvajalce in prodajalce oken, zaradi tako bogate ponudbe pa smo kupci pogosto zmedeni. K sreči so danes vsa okna kakovostno izdelana ne glede na to, ali so lesena ali plastična.

Odgovoru na vprašanje, katero okno je boljše, leseno ali plastično, se bomo izognili. Plastična okna so enostavnejša za vzdrževanje, lesena pa izžarevajo toplino in v dom prinašajo naravo in harmonijo.

Pomembno merilo pri odločitvi je vsekakor cena, vendar naj ta ne bo glavno in edino merilo. Pretehtajte še ostale argumente.

Zelo pomembne so izolacijske lastnosti tako okenskega profila kot stekla, saj bomo ob pravilni izbiri prihranili pri ogrevanju hiše. Kako je okno odporno na prehod toplote nam pove podatek o toplotni prehodnosti, ki se meri v W/m2K, pove pa nam koliko energije (W) izgubimo na m2 steklene površine pri eni stopinji temperaturne razlike. Torej nižja kot je ta vrednost, boljša je izolativnost oken. Zmotno je mnenje, da debelina stekel vpliva na izolacijo oken. Bolj kot debelina pripomore k boljši toplotni prevodnosti sam prostor med stekli.
Na same izgube energije poleg zasteklitve vpliva tudi izolativnost profila in sama montaža oken, zato slednjo prepustimo strokovnjakom.

OKNA SLOVENIJE

Obiščite spletno stran: Nasveti za nakup oken

Fasade