Logo
vo VPRAŠAJ
STROKOVNJAKA
 
  
 
left
dot INFORMACIJE dot
left
Zvočna izolacija oken ter termopan stekla

Ponoči ne morem spati, moti me hrup iz okolja!

Vsi neprijetni zvočni signali, ki jih zaslišimo v stanovanju, so posledica nepravilne zvočne izolacije na gradbenih objektih. Zvok oz. hrup prihaja skozi zastekljeni del okna, pripire med okvirjem in okenskim krilom, skozi stike med okenskim okvirjem in fasadno steno in pa seveda preko stika med steklom in okenskim okvirjem. Zato je dobra zvočna izolacija pomemben element pri stanovanjskih in ostalih objektih.


Ali se lahko izboljša zvočna izolacija tudi pri novih oknih?

Seveda. Najbolj učinkovito lahko izboljšamo zvočno izolacijo z uporabo debelejših stekel in sicer mora biti eno steklo vsaj za 50% debelejše od drugega. Lahko tudi uporabite lepljeno steklo (npr. 3+3mm) in na ta način izboljšate tudi varnost vašega objekta. Drugi način izboljšave je povečanje razdalje med dvema stekloma, kajti večja kot je razdalja, boljša je zvočna izolacija. Za primer si poglejte primerjavo:

Termopan steklo v sestavi:

4-16-4 lowe – doseže zvočno izolacijo: Rw = 32 dB

če pa za prvo steklo namesto stekla debeline 4mm, uporabimo steklo debeline 6mm dosežemo:

6-16-4 lowe – doseže zvočno izolacijo Rw = 35 dB


Kaj mi svetujete?

Če imate objekt blizu hrupnim predelom (železniška proga, prometna cesta, glasni sosedje, ipd.) lahko na ta način še izboljšate vašo zvočno izolativnost in si ustvarite mirnejše bivanje. Pri povpraševanju dopišite, da želite boljšo zvočno izolativnost.


Želite izvedeti več?

Postavite nam vprašanje in strokovnjaki vam bodo odgovorili.

 
Fasade