Logo
vo VPRAŠAJ
STROKOVNJAKA
 
  
 
left
dot INFORMACIJE dot
left
Kondenz na steklu in pravilno zračenje prostora

Na notranji strani stekla, se mi je pojavil kondenz (kapljice). Zakaj to?

Najprej da vas pomirimo. Kondenz samemu steklu nič ne škoduje. Je pa to pokazatelj da imate v prostoru preveč vlage. Vlaga nastane v prostoru ob kuhanju, likanju, sušenju perila. Zelo veliko pa k temu doprinesemo tudi ljudje, saj človek med spanjem izloči tudi do liter vode iz telesa. Zaradi nepravilnega zračenja se vam stene v stanovanju ohladijo in na ta način se vlaga v prostoru spremeni v vodne kapljice, ki so najprej vidne ravno na steklu. Vendar kot smo že rekli le-ta steklu ne škoduje – škoduje pa stenam ter pohištvu, saj se kmalu na njih pojavi plesen.
Čas je da se navadite in pričnete pravilno zračiti vaše prostore.


Sedaj ko imam nova okna mi v kuhinji kar teče iz njih. Pri starih oknih tega ni bilo.

Tako je. Stara okna so imela „odličen“ sistem samozračenja. Saj vam sploh niso več tesnila in pozimi so vaše zavese plapolale v nežnem vetriču. No, šalo na stran.

Žal je pa v tem veliko resnice. Pozimi zapravljate ogromno denarja, saj vam toplota pri vaših starih oknih uhaja iz vašega prostora. Uhaja vam tudi odvečna vlaga, kar je sicer v redu, vendar s tem trpi tudi vaša denarnica. Ko zamenjate okna, vam le ta odlično tesnijo in sedaj tega prehoda vlage ni več. Ker vlaga nima več kam iti, se najprej preseli na stene ter v obliki kapljic tudi na steklu.

Posledično se lahko pojavi tudi plesen.

Čas je da v vaše življenje vnesete novo rutino in sicer pravilno zračenje.


Pravilno zračenje. Je to res tako pomembno pri novih oknih?

Zelo pomembno.

Prostore je nujno potrebno prezračevati, kajti s tem se znebimo marsikatere predhodne nevšečnosti. Vendar pa moramo pravočasno, redno in pravilno prezračevati vse prostore v stanovanju.
Najbolj učinkovito prezračevanje je takrat, ko je zunanji zrak hladnejši (zjutraj in zvečer) in ko imamo na stežaj odprta okna. Če pa nam stanovanjska razporeditev oken omogoča navzkrižno odpiranje oken, pa je prezračevanje še bolj učinkovito, saj tako naredimo prepih in se prostor hitreje prezrači.

Temperatura in relativna vlažnost notranjega zraka mora biti približno enaka vrednostim zunanjega zraka, ker le z uravnavanjem zraka, se izognemo kondenzu na okenskih steklih in posledično pojava plesni v stanovanjskih prostorih.


Kaj mi svetujete, da se mi ne bo pojavila plesen v prostoru?

Zjutraj, ko se zbudite prezračite vašo spalnico. Kajti iz vas je med spanjem šlo v zrak veliko vode in sedaj je v prostoru večja vlažnost.

Odprite okna na stežaj in med tem opravite kakšno jutranje opravilo. V tem času se bo zrak v prostoru zamenjal in bo veliko bolj prijeten. Pazite le pozimi da ne pustite okno predolgo odprto, saj se vam bodo na ta način shladile tudi stene in na steklih bo nastal kondenz. Pet do deset minut bo dovolj – če lahko ustvarite prepih bo šlo še hitreje.
Podobno je tudi v kuhinji, saj se tam med kuhanjem ustvarja največ vlage.

Zelo pomembno je da pozimi ogrevate vse prostore enakomerno in čez cel dan! Torej poizkusite se izogniti, da ponoči hiše ne ogrevate (predvsem pri klasični kurjavi na drva).

Fasade